Wat maakt een menukaart uniek?


In veel van de gevallen is de sterkste verkoopfactor van een restaurant het menu. Omdat je als restaurant iets unieks biedt, zullen klanten grote afstanden afleggen en andere restaurants links laten liggen om bij jou in het restaurant te komen. Kleinere restaurants moeten voortdurend innoveren als ze met succes willen concurreren tegen eetgelegenheden van grotere ketens. Hieronder lees je een aantal strategieën om een unieke menukaart te ontwikkelen.

De leesbaarheid van het menu

De leesbaarheid van je menu als geheel moet één van de belangrijkste prioriteiten van een restaurant  zijn. Gebruik leesbare lettertypes en vermijd alles wat ervoor zorgt dat een menukaart moeilijk te lezen is. Gebruik letters die een contrast vormen met de achtergrond. Voor de inhoud van de menukaart gebruik je boeiende taal. Zorg wel dat je niet teveel op de menukaart zet, want dan wordt het een rommelig geheel. Zorg er liever voor dat jouw menukaart beknopt is. 

Het lettertype dat je kiest, hangt af van enkele overwegingen. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid tekst die op een pagina moet passen. Ook is het handig om verschillende lettertypes te gebruiken. Op deze manier kun je de namen en de beschrijvingen van verschillende menu-onderdelen van elkaar scheiden. Hierdoor wordt het voor de klanten eenvoudiger om de menukaart te lezen. 

Zorg voor een gevarieerde menukaart

Op een gevarieerde menukaart staan niet te veel gerechten, maar ook niet te weinig. In ieder geval genoeg gerechten om aan verschillende voorkeuren en smaken van bezoekers tegemoet te komen. De gasten willen kunnen kiezen uit alternatieven, alternatieven in verschillende gerechten, maar ook in diverse prijzen. Door seizoensgebonden gerechten aan de menukaart toe te voegen, wordt de menukaart speciaal.

Zet je logo of bedrijfsnaam op de bovenste pagina van het menu. Zo zorg je ervoor dat gasten het merk steeds zien. Gebruik steeds dezelfde logo’s en verdeel ze over de menukaart. Daarnaast kun je een kenmerkend lettertype of een kenmerkend kleurschema toevoegen. Met een gevarieerd menu vol boordevol verschillende gerechten en het gebruik van je eigen huisstijl, zorg je voor een restaurant dat zich onderscheidt van de rest. Om waterdichte topkwaliteit menukaarten te maken, kies je tussen voorraad- of kwaliteitspapier. Wanneer je een superieur waterdicht materiaal kiest voor de menukaarten, hebben morsen, vlekken en voedsel geen invloed op de menukaarten. Je voorkomt ook nog eens barsten en scheuren in de menukaarten.

Menu’s voor evenementen en feestdagen

Een speciaal menu voor de feestdagen kan nieuwe klanten naar jouw restaurant trekken. Zeker wanneer het klanten zijn die graag een traditioneel diner willen nuttigen, maar geen zin en tijd hebben om dit zelf te bereiden. Deze uitgebreide diners moeten natuurlijk ook geschikt zijn voor veganisten, vegetariërs en gasten met voedselallergieën. Wanneer je elk menu aanpast aan de feestdagen, zullen klanten zich sneller thuis voelen in het restaurant. Zeker wanneer je een speciaal menu maakt voor Kerst of een menu dat past bij het seizoen. Naast dat het nieuwe klanten aantrekt, houdt het bestaande klanten tevreden. 

We hebben hier slechts een handjevol besproken van zaken die je toe kunt voegen om een onderscheidende menukaart te maken. Gebruik geen standaard foto’s of standaardwoorden, maar maak de menukaart in de stijl van je restaurant wanneer je echt wilt slagen. 

+ There are no comments

Add yours