Ons favoriete stoofvlees recept


Stoofvlees. Wie houdt er niet van? Stoofvlees, ook wel stoverij of in het Frans Carbonade à la Flamande, is een traditioenle maaltijd uit de Vlaamse keuken.  Het gebruikte vlees is meestal niet karbonade , maar runder- en varkensvleesgoulash en soms ook gehakt spek.De typische zoete en zure smaak van stoofvlees is te danken aan de combinatie van sterk bier en zoete ingrediënten zoals uien, wortelen, bruine suiker of zelfs ontbijtkoek. Wij gingen op zoek naar het beste stoofvlees recept. Dit is ‘m! 

Stoofvlees kun je in iedere frietkot in Vlaanderen vinden. In Nederlands Limburg heet het ook wel zoervleisj. In de rest van Nederland wordt het ook wel draadjesvlees of hachee genoemd, maar of de Vlaming ook voor die variant zou vallen is nog maar de vraag. Stoofvlees is in Vlaanderen bijna een religie. Iedereen houdt ervan, ieder recept is weer een beetje anders en je kunt het er uren over hebben met andere stoofvlees liefhebbers.

Naast “frietjes” is bier in België koning. Belgen leren koken met bier zodra ze oud genoeg zijn om een opscheplepel vast te houden. Het is een overgangsritueel. Immers, met meer dan 71 verschillende soorten bier gebrouwen en meer dan 350 etiketten om uit te kiezen, is het de nationale drank bij uitstek. Vrijwel elk dorp had minstens één ‘trappist’ of ‘katholieke Benedictus’ abdij waar men rechtstreeks bij de monniken zelf abdijbier kon kopen. Ze creëerden elk hun eigen smaakpallet, met behulp van eeuwenoude brouwmethodes die decennialang werden doorgegeven.

Stoofvlees

Stoofvlees

Stoofvlees leent zich goed voor een eenspansgerecht: men kan aardappelen en groenten zoals wortelen toevoegen tijdens het stoven. Geserveerd met dikke gesneden frieten of gekookte aardappelen is deze stoofpot het perfecte recept voor dat beetje comfort in de winter.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 3 uur 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 pond stoofvlees bief
  • 2 uien doormidden gesneden en in niet zo dunne reepjes gesneden
  • 450 ml donker bier Duvel bijvoorbeeld
  • 2 eetlepel donkerbruiner suiker
  • 1 hele kruidnagel
  • 1 teentje knoflook
  • 2 laurierbladen
  • 3 takjes rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 2 sneetjes bruin brood besmeerd met 2 eetlepels mosterd
  • 1 scheut balsamico azijn
  • 1.5 eetlepel boter
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje peper

Instructies
 

  • Neem een klein stukje kaasdoek en bind de rozemarijn, tijm & kruidnagel vast. Je wilt het later gemakkelijk uit de stoofpot kunnen halen
  • Snijd het vlees in blokjes van ongeveer anderhalve centimer. Zout en peper erop zoals je dit ook met een biefstuk zou doen.
  • Verhit de olijfolie in een grote pot en bak het vlees op matig vuur aan. Het is het beste om dit in porties te doen, want je wilt het vlees niet overdreven koken. Te veel vlees in de betekent dat het vlees niet bruin wordt, het zal eerder stomen en dat wil je niet. Je wilt een mooie knapperige bruine rand op elk stuk vlees.
  • Als al het vlees gebruind is, zet je het vuur een beetje hoger en giet je een paar glazen bier in de pan. Schraap de bodem van de pan af om de gebruinde delen van het gevormde vlees los te maken.
  • Wanneer de meeste stukjes losgemaakt zijn en beginnen op te lossen in het bier, voeg dan de boter en de gesneden uien en gehakte knoflook toe, en blijf koken tot de uien doorschijnend worden.
  • Voeg de rest van het bier, het gebruinde rundvlees, het kaasdoek met kruiden en de suiker toe en kook op laag vuur gedurende 2-3 uur tot het rundvlees gaar is. Leg plakjes met mosterd bedekt brood bovenop de sudderstoofpot. Ze zullen langzaam oplossen en de stoofpot wat dikker maken.
  • Hou het deksel van je pot. Als je de gewenste dikte van de saus hebt bereikt, plaats dan pas het deksel op de pot.
  • Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in dikke frieten.
  • Frituurpan voorverwarmen op 160 graden Celsius en de frieten 5 minuten bakken
  • Haal de frieten uit de pan, laat ze goed uitlekken.
  •  Vlak voor het serveren bak je de frieten op 180 graden Celsius tot ze goudkleurig zijn
  • Als het stoofvlees klaar is, verwijder dan het kaasdoek met kruiden en laurierblaadjes, voeg een scheutje balsamico azijn toe en roer het door elkaar. Serveer met de friet, uiteraard.

Beste stoofvlees van Vlaanderen

Wanneer je liever niet zelf in de keuken wilt staan of op zoek bent naar een goed adres voor stoofvlees, dan kan dat ook natuurlijk. Wie zijn stoofvlees is het beste? Dit is een vraag die al Vlaanderen al eeuwenlang bezig houdt. Zelfs voor stoofvlees in blik zijn er wedstrijden. Volgens het tijdschrift Knack zijn dit in ieder geval de vijf beste adressed in Vlaanderen voor stoofvlees: 

1) De Arme Duivel in Antwerpen

2) Brasserie Edison in Koksijde

3) Café In De Zwaan in Hasselt

4) Gastrobar Gust in Kortrijk

5) Het Anker in Mechelen

Als je mee wilt doen aan de discussie over het beste stoofvlees, dan moet je zeker het boek “De mijne is de beste – Hét Stoofvleesboek” lezen. Deze eerbetoning aan stoofvlees is door Filip Jans, Carl Surmont en Luc de Raedemaker in samenwerking met Melanie de Vrieze geschreven. Stoofvlees zonder rundvlees? Met varkensnieren? Zonder of met bier? De discussie is nog lang niet klaar en op Vlaamse familiefeesten kan het steeds weer een gespreksonderwerp worden. 

Stoofvlees: Welk bier?

Het beste bier voor je stoofvlees is je favoriete bier. Het is zo simpel als maar kan. Wanneer een bepaald bier jouw goed smaakt, dan zal dat zelfde bier ook een fijne smaak aan je stoofvlees afgeven. Traditioneel wordt er vaak voor een donker bier gekozen. Dit kan een trappistenbier of van alles zijn, maar het kan ook prima een frisser pilsje zijn. Onze favoriet is Duvel in de zomer en Westmalle in de winter. 

Het maakt niet uit hoe je stoofvlees eet, wij weten in ieder geval zeker dat je het wéér gaat eten! 

+ There are no comments

Add yours

Rating recept