Noten zijn goed voor je lichaam


Als je op zoek bent naar een gezonde snack, lijken noten misschien een absolute overwinning. Onder hun harde omhulsel bevindt zich een krachtig trio van gezonde vetten, vezels en eiwitten. Deze voedingsstoffen die honger en hartziekten bestrijden, helpen je langer te leven en kunnen je zelfs slimmer maken. Naast hun enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten bevatten sommige noten ontsteking bestrijdende omega-3 vetzuren, antioxidanten en andere heilzame vitamines en mineralen.

Eikels

Je had waarschijnlijk niet verwacht dat je zou worden verteld om eikels te eten, maar dat zou je absoluut moeten doen. De mensheid doet het al eeuwenlang, met verwijzingen naar het eten van eikels, zelfs verspreid over de Griekse literatuur. Het bereiden ervan kan echter moeilijk zijn – je moet het vlees uit de schelpen halen en ze vervolgens laten weken om de bittere en giftige tannines te verwijderen – en in onze moderne, gemakkelijke wereld kan dat lastig zijn. Ze zijn echter absoluut de moeite waard, vooral als je je zorgen maakt over het helpen vinden en gebruiken van een duurzame, algemeen beschikbare hulpbron. Eikels zijn eetbaar zodra ze bruin worden, en ze zitten vol met goede dingen zoals eiwitten, gezonde vetten en voedingsstoffen zoals vitamine C, calcium en fosfor. Noten kopen is daarom zeker de moeite waard. 

Hazelnoten

Als je van niets meer houdt dan met hazelnoot gevulde koekjes, heb je geluk. Ze zijn ongelooflijk goed voor je, omdat ze vol zitten met vitamine A en B. Hazelnoten bevatten een gezonde dosis voedingsvezels en ze helpen ook om het goede cholesterol te verhogen en het slechte cholesterol te verlagen. Je doet niet alleen jezelf een plezier als je jezelf een handjevol helpt, je helpt ook het milieu. Hazelnoten zijn een goed voorbeeld van duurzame landbouw. Ze hebben niet alleen weinig water en minimaal onderhoud nodig, maar ze kunnen ook gedijen op harde grond waar andere planten zouden falen. Ze zijn bestand tegen droogte, kunnen barre weersomstandigheden overleven, hebben een hoge opbrengst per plant en helpen bodemerosie te voorkomen. Wist je dat naast noten tevens kruiden gezond is. Kruiden kopen is daarom ook een goed idee. 

Pecannoten

Pecannoten zijn een andere noot die enorm onderbenut is, en die meestal lijkt op te duiken in pecantaarten. Hoewel dat misschien geen erg gezond dessert is, zitten pecannoten vol met goede dingen. Ze zitten boordevol antioxidanten die je hart helpen beschermen en gezonde vetten die je cholesterol helpen verlagen. Studies hebben gesuggereerd dat pecannoten kunnen helpen bij het beheersen van het gewicht, en ze hebben ook een soort antioxidant – vitamine E – die leeftijdsgebonden degeneratie van motorneuronen helpt voorkomen en beschermt tegen cel beschadiging en andere degeneratieve ziekten.

+ There are no comments

Add yours