Rob en Sandra van Paassen


In Oude Leede (vlak boven Rotterdam) bevindt zich Biokwekerij Van Paassen. Wij hebben een hectare kas en bijna anderhalve hectare gras eromheen. Ons glastuinbouw bedrijf is in het jaar 2000 omgeschakeld naar de biologische teeltmethode.
Sinds die tijd hebben er bij ons tomaten, paprika’s, komkommers, sla, andijvie, paksoi, pepers en op kleinere schaal nog veel meer groenten in de kas gestaan. Wij (Rob, Sandra en medewerker Gerrit) zijn bijna dagelijks in de weer met de oogst en verzorging van de gewassen. Daarbij worden ze geholpen door parttimers en schooljeugd uit de buurt.

In de kas zorgen diverse insecten ervoor dat luizen en andere plagen niet de oogst laten mislukken. Verder worden de tomaten bestoven door hommels. 

Niet alleen in de kas werken we biologisch; rondom de kas ligt ons weiland waar de paarden grazen en kippen scharrelen. De dieren lusten ook graag de onverkoopbare restjes groente en geven daarvoor weer mest terug. Dit helpt mee de kringloop zo gesloten mogelijk te maken. Als er toch mest aangevoerd moet worden dan komt dat uitsluitend van biologisch gehouden vee van boeren uit de buurt.

Ook gebruiken wij compost. Doordat deze meststoffen zeer langzaam vrijkomen (en ook langzamer opgenomen worden door het gewas) gaat de groei ook wat rustiger.
 
Sinds 2010 wappert er op de tuin een Demeter vlag. Dat betekent dat er volgens biologisch-dynamische normen gewerkt wordt. Deze zijn te vinden op  http://www.stichtingdemeter.nl/demeter-normen-voor-de-landbouw/ We zijn lid van Cooperatie Nautilus Organic. Dit is een vereniging van biologische en biologisch-dynamische telers. Deze cooperatie zorgt voor de verkoop van al onze groenten naar professionele afnemers. Consumenten kunnen natuurlijk gewoon terecht bij dé biologische webwinkel voor Zuid Holland; Biologisch Goed!